Verschil met een advocaat


Elke advocaat is jurist maar niet elke jurist is ook advocaat. Beiden hebben rechten aan een Nederlandse universiteit gestudeerd en hebben de mr.-titel. Het verschil tussen beide beroepen bestaat met name uit de gevolgde beroepsopleiding na het afstuderen en de wijze van beroepsuitoefening.

Opleiding

De advocaat volgt na zijn afstuderen aan de universiteit een 3-jarige parttime advocatenopleiding, waarbij de nadruk ligt op het bijbrengen van praktijkervaring op procesrechtelijk terrein. De NEVOA adviseur volgt, wanneer hij nog geen relevante werkervaring heeft, veelal na het afstuderen de intensieve beroepsopleiding voor bedrijfsjuristen (SBB Opleiding). De nadruk bij deze opleiding ligt op vergroten van de kennis en de adviserende rol van de bedrijfsjuridisch adviseur op de diverse rechtsgebieden waarmee een onderneming in aanraking komt.

NEVOA eist van de bij haar aangesloten bedrijfsjuridisch adviseurs dat zij per kalenderjaar ten minste 16 uur aan Permanente Educatie (juridisch onderwijs) besteden. Dat garandeert dat de jurist de benodigde juridische kennis en vaardigheden actueel houdt. Voor advocaten gelden nagenoeg gelijke vereisten op het gebied van permanente educatie.

Juridisch advies

Zowel de advocaat als bedrijfsjuridisch adviseur geven juridisch advies. In dit opzicht verschillen zij niet van elkaar. Zowel de advocatuur als NEVOA kent generalisten (die op een breed rechtsgebied of op meerdere rechtsgebieden adviseren) als specialisten (die zich concentreren op een bepaald rechtgebied. NEVOA adviseurs zijn daarbij van oudsher gewend om met andere disciplines , zoals accountants en fiscalisten, samen te werken.

Procederen

Zowel de NEVOA adviseur als advocaat mag voor een cliënt in rechte optreden als gemachtigde. De NEVOA adviseur mag net als de advocaat bij de rechtbank (kamer voor kantonzaken) procederen in alle zaken op het gebied van het arbeidsrecht (bijvoorbeeld ontslag van een werknemer), huur, huurkoop en koop op afbetaling, en het incasseren van vorderingen tot € 25.000,-.

Vindt een procedure plaats bij de rechtbank (sector civiel), het Gerechtshof (hoger beroep) of Hoge Raad (cassatie), dan geldt er verplichte rechtvertegenwoordiging door een advocaat.

Tarieven

In zijn algemeenheid zijn de uurtarieven van advocaten hoger dan die van NEVOA adviseurs. Naast het tarief hanteren advocaten vaak nog eens een opslagpercentage van 6% voor kantoorkosten, terwijl de NEVOA adviseur dat (meestal) niet rekent. Bij beiden kun je ook eventueel een afspraak over een 'succesfee' maken, in plaats van een afspraak gebaseerd op de reguliere uren maal tarief.

Indien u meer vragen hebt over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met het NEVOA secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030 656 60 56.